Programma 2015

Het Stadspleinfestival is traditioneel de opening van het culturele seizoen in Amstelveen. Vanaf 12 uur verandert het Stadsplein in een culturele hotspot met veel muziek, theater en beeldende kunst voor alle leeftijden, aangeboden door de gezamenlijke culturele instellingen.

H O O F D P O D I U M

12.00-12.15 SLAGWERKGROEP BOVENKERKSPF Foto Harmonie orkest
Deze enthousiaste groep, bestaande uit 10 personen plus leerlingen in opleiding, opent het Stadspleinfestival.

fotograaf: DanielMaissen

fotograaf: DanielMaissen

14.00-14.45 BADE
Bart van Liemt, de energieke frontman uit Haarlem, gaat verder met zijn soloproject ‘Bade’.Hij is een sympathieke gangmaker die pop en electronische ritmes met elkaar combineert. Zijn album ‘Miracle Wave’ is opgenomen in Oxford (UK) met multiplatinum producer Sam Williams. De eerste singel ‘Hide no more’ van dit album (2014) werd meteen een mega-hit bij 3FM.‘Zulke platen worden niet vaak gemaakt in Nederland’ volgens muziekmagazine OOR.

Foto: KarenRosetzsky

Foto: KarenRosetzsky


15.30-16.20 JAQUELINE GOVAERT
Wie kent haar niet. Ze schreef haar eerste nummers op de piano toen ze nog maar 12 was. Op de middelbare school heeft ze de band KREZIP opgezet, waarmee ze grote hits scoorde. Ze stond op festivals als Lowlands en Pinkpop. In 2009 stopt de band en gaat Govaert solo verder.

handsome poets17.30-18.30 HANDSOME POETS
Ze bestaan sinds 2010. Nadat hun nummer 1 hitsingle ‘Sky on Fire’ de Nederlandse Olympische anthem werd tijdens de Olympische Spelen 2012 in Londen, ging alles in de volgende versnelling. Inmiddels hebben ze twee albums uitgebracht en spelen ze op vele festivals. In 2014 wonnen ze de 3FM Serious Talent Award, de Schaal van Rigter en de Esquire’s best dressed band.

20.00-22.30 HET CONSERVATORIUM VAN AMSTERDAM
20.00 uur P A R T Y  P R O J E C T
Voor het eerst in Nederland: topstudenten uit alle geledingen van het Conservatorium van Amsterdam, uit alle delen van de wereld in één ensemble bij elkaar, onder de bezielende leiding van componist/arrangeur Tom Trapp.Het grote ensemble bestaat uit een vijfkoppige blazerssectie, een strijkersgroep, een uitgebreide ritmesectie en vier vocalisten. Samen spelen zij funk en soul uit de 70ties en 80ties.

Flow Patrol close up June 2015 21.15 uur F L O W  P A T R O L
Deze band bestaat uit musici uit zeven Europese landen die elkaar hebben ontmoet op het Conservatorium, waar ze werden gecoacht door David de Marez Oyens. Ze spelen een breed repertoire, variȅrend van artiesten als José James en Tori Amos tot bands als Hiatus Kaiyote en Jamiroquai. Alle covers krijgen dezelfde Flow Patrol behandeling, waaruit een unieke mix van pop, jazz en soul ontstaat. Met vijf zangers en twee blazers, toetsen, basgitaar en drums, maakt de band een bijzonder, vol geluid met een intieme sfeer. In het voorjaar van 2015 nam de band deel aan een workshop door de Grammy-genomineerde artiest Meshell Ndegeocello.

Samenstelling Flow Patrol:
Pepijn van der Sande (zang), Julia Werner (zang), Esther van Hees (zang), Vita Pagie (zang), Elena Friedrich (zang), Denis Adroic (trompet), Tobias Pustelnik (sax), Alfie Copovi (piano), Felix Barth (basgitaar), Robert Nitschke (drums)

22.00 uur B L Å
Afsluiter is BLÅ, een topband van de Popafdeling, voor deze speciale gelegenheid uitgebreid met een strijkerssectie.
BLÅ is de naam van het elektronische project van de 22 jarige Tess van der Velde, songwriter/producer uit Amsterdam. Live vergezelt door Akim Moiseenkov (Dr. Synth), Kevin van Moorsel (Mr. Midi Guitar) en Stefan Franssen (Chef Drums). Met de dromerige invloeden van Kate Bush, Jonsi en Susanne Sundfør, Bjȏrk, komt ze met een geheel eigen sound die lichtelijk episch is, maar vooral speels, ironisch en catchy.
Samenstelling BLÅ:
Tess van der Velde (vocals, guitar), Akim Moiseenkov (keys), Kevin van Moorsel (guitar), Stefan Franssen (drums).
BLAprofiellogo

T A L E N T P O D I U M:
12.15-12.45 FELLOWS BIG BAND
13.00-13.30 HARMONIE ORKEST
14.45-15.15 TRAFFIC JAM
16.30-17.00 CONCERTINA’S
Zin om ook eens, zoals in Maestro, een koor en/of orkest dirigeren? Dan is nu je kans! Op zaterdag 12 september organiseren wij onze eigen Maestro tijdens het Stadspleinfestival in Amstelveen. Na een korte instructie door onze dirigent mag u voor het AdHoc koor en/of accordeonorkest De Concertina’s plaatsnemen. De winnaar mag z’n stuk nogmaals buiten op het plein dirigeren. De partituren worden enigszins aangepast, dus iedereen kan meedoen! Wie durft de uitdaging aan?  Voor informatie en opgave mailen naar anneliesbijl@gmail.com 
18.30-19.30 PEEWEE’S PROBLEM
Mister Monkey en Oosterse dameI N F O R M A T I E  M A R K T :
12.00-17.00 CULTURELE INFORMATIEMARKT
Actief meedoen het komende seizoen? Op de informatiemarkt worden daarvoor vele mogelijkheden aangeboden. Uit het Poppentheater Amstelveen komt een Oosterse dame die met haar aapje rond zal lopen om knuffels uit te delen

Ontwerp: Marguérite Samama

Ontwerp: Marguérite Samama


F A T A  M O R G A N A  T E N T
12.00-17.00: PoPuP Galerie
In de PoPuP Galerie zijn een zeer gevarieerde kunstcollectie en duurzame design producten te zien. Denk daarbij aan schilderijen, fotografie, tassen, sieraden, keramiek en glas gemaakt door diverse kunstenaars en designers. De kunstwerken kunnen ook gekocht of geleend worden. Voor minder dan 7 Euro per maand heeft u al een kunstwerk in huis. Liefhebbers kunnen alvast een kijkje nemen op onze website: www.kunstuitleenamstelveen.nl. Alle bezoekers krijgen een goodie bag mee.
12.00-17.00: Volksuniversiteit  Amstelland
In drie gratis te volgen workshops neemt Volksuniversiteit Amstelland u mee naar uw eigen Fata Morgana. Ontdek de sierlijke letters van het Arabische schrift tijdens de workshop Arabisch alfabet om 13.00 uur (door Maher Malak). Wilma van den Akker geeft u de mentale gereedschappen om uw eigen Fata Morgana te beschrijven tijdens de workshop creatief schrijven om 14.00 uur.
Om 15.00 workshop Zentangle tekenen. Marguérite Samama laat u zien hoe met pen en papier uw eigen fantasie tekent; een lijnenspel van, op het eerste gezicht, ingewikkeld lijkende patronen.

R A B O B A N K  D J  B U S
12.00 DJ skills voor kinderen

 

SPF foto Silent DiscoP A G O D E
13.00-18.00 SILENT DISCO
De Bibliotheek, daar zit muziek in!
De echte muziekliefhebber kan vandaag terecht bij de Silent Disco oftewel de Stille Disco. Het fenomeen, bekend van de Parade en Lowlands, waarbij je lekker kan swingen op muziek via een draadloze hoofdtelefoon. Ga uit je bol op je favoriete nummer zonder dat je buren er last van hebben. Zin in een dansje? Kom vooral even langs op het plein bij de pagodetent. Daarna de smaak te pakken? Ga dan even langs bij de bibliotheek en ontdek nieuwe muziek in onze collectie en luister gratis naar ruim zes miljoen nummers via Muziekwebluister. Toegang is gratis

Foto: Hans Hordijk

Foto: Hans Hordijk


B I B L I O T H E E K
11.30-12.30 GOVERT SCHILLING: Het ongelooflijke heelal.

Maak kennis met het ongelooflijke heelal. Wetenschapsjournalist Govert Schilling (1956) vertelt je alles over sterren, planeten, zwarte gaten en buitenaards leven. Je hoort dingen die bijna niet te geloven zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de zon elke seconde vier miljoen ton lichter wordt? Zo valt er nog veel meer te ontdekken in de wonderlijke wereld van het heelal. En misschien win jij wel de ‘raar maar waar’-quiz die Govert Schilling organiseert. Toegang is gratis, maar vol=vol.
11.00-17.00 SPEURTOCHT
Doe je mee aan de speurtocht kris kras door het hele gebouw? Als je alle vragen goed hebt krijg je een leuke prijs. In samenwerking met  Boekhandel Libris Venstra en Kunstuitleen.

M U Z I E K   E N     D A N S S C H O O L
ONTDEK & BELEEF EEN OASE AAN MUZIEK, DANS EN THEATER
IN MUZIEK- EN DANSSCHOOL AMSTELVEEN

Het maakt niet uit of je oud of jong bent, kom tijdens het Stadspleinfestival kennismaken met Muziek- en Dansschool Amstelveen. Ontmoet docenten, stel al je vragen en probeer van alles uit tijdens de diverse proeflessen, presentaties en open lessen! Dit alles in onze muziek-, dans- en theateroase in de hal beneden.

Even muzikaal genieten in de Zonnesteinzaal pauluskoor
In de Zonnesteinzaal op de 1ste verdieping zijn de volgende optredens geprogrammeerd:
14.00 uur                            Amstelveens Symfonie Orkest (AMSO)
15.00 uur                            Accordeon Vereniging Concertina’s Amstelveen
16.15 uur                            Amstelveens Pauluskoor

Kijk eens hoe mooi dat klinkt
Luisterend naar muziek vormen zich vaak beelden in je hoofd. Een strijkkwartet kan je gedachten naar een duister kasteel laten gaan, een samba misschien naar de zomer en het strand. De sfeer van de muziek prikkelt de fantasie van kinderen tot verbeelding die zij al schilderend weergeven. Zo ontstaan er prachtig ‘klinkende’ schilderijen.

Kijk en luister naar een weergave van de prachtige resultaten die het samenwerkingsproject ‘Kijk eens hoe mooi dat klinkt’ van de 40 jarige SAKB Ateliers en Muziek- en Dansschool Amstelveen heeft opgeleverd.

Okt21 KZ Raak_en_de_Roze_Schoentjes_f_PR_RaakS C H O U W B U R GSep12 GZ -F- Zandkasteel _ op de boederij Victor_Arnolds
FESTIVAL KUNST & KIDS
Een echt kinderfeest, ook voor de allerkleinsten vanaf 2 jaar. Een feest met workshops, poppenkast, schminkpartijen, knutselen en natuurlijk heel veel theater en film. Kunst & Kids is hét ideale voorproefje van het jeugd/familie-aanbod van seizoen 2015-2016. In de Filmzaal worden kinderfilms vertoond en in het Theatercafé is een Peuterbios voor de allerkleinsten. In de Kleine Zaal en Bovenfoyer zijn previews (12.00-16.00) van theatervoorstellingen te zien. Alle workshops en activiteiten, poppenkast Stromboli  (12.00 en 14.15) en previews zijn gratis. Echter vol=vol, dus kom op tijd.4 Musketiers, Holland Opera

Entreebewijzen voor de Peuterbios, Jeugdfilms en de voorstelling Op de boerderij (2+) van Het Zandkasteel zijn te koop via www.schouwburgamstelveen.nl of bij de kassa.

Culinaire workshopVouchers voor de gratis workshops zijn za 12 sep vanaf 11.00 uur aan de kassa te verkrijgen. Voor de previews (15 minuten) zijn er geen vouchers dus op tijd zijn.

Previews:
Raak! En de magische schoentjes (3+), Thomas en het Circus (2+), De kikkerprinses, Opa-Oma-Diploma (6+), Jip en Janneke vertelling (3+)

Workshops:
Fata Morgana, hoe eten nomaden? (6+) start 12.30, 14.00 en 15.00.
Circus Workshop (10+) start 13.15.
Musketeer Workshop (8+) start 14.00 en 15.15

 

INFORMATIEMARKT
Dit jaar hebben we maar liefst 18 deelnemers op de culturele informatiemarkt staan. Het is een breed scala aan verenigingen, culturele instellingen, maar ook goede doelen.

Internationaal Dansen
Amprana  
Cultuurcentrum VU Griffioen
Vereniging Historisch Amstelveen
Accordeonvereniging  Concertina’s Amstelveen
Sportschool Buenting
P60 Poppodium  
Schouwburg Amstelveen
Toneelgroep Tobo
Vrijwilligerscentrale Amstelland
Dansschool Mittelmeijer    
Stichting Amstelveense Kunstbelangen
Vrouwenkoor Kwintessens
RTV Amstelveen                                                               
KWF Amstelveen                                                              
Isob Foundation